Blogger WidgetsBlogger Widgets

19 June 2012

Kini, Api Juga Digunakan Untuk Melukis

Selain digunakan untuk memasak dan menerangi malam, siapa sangka api juga boleh digunakan untuk menghasilkan seni yang kreatif, unik dan cantik. Seorang artis dari Paris, Olivier Kosta-Thefaine telah mehasilkan lukisan siling yang dilukis dengan menggunakan api. Untuk mendapatkan hasil yang cantik dan kemas, Olivier melakukan kerjanya dengan berhati-hati, teliti dan sabar. Artis tersebut menggunakan api daripada pemetik api yang digunakan oleh perokok. Bijak dan kreatif kan..?5 Kemalangan Paling Dashyat Di Dunia


Kemalangan boleh berlaku di mana sahaja tidak kira di jalanraya, rumah, pejabat, kilang, bangunan pencakar langit, loji minyak, loji nuklear dan banyak lagi. Setiap kemalangan pastinya menyebabkan kerugian yang besar dan kadar kematian yang tinggi. Berikut merupakan 5 kemalangan paling dasyat yang pernah tercatat dalam sejarah dunia.

1. Chernobyl


Kemalangan di Chernobyl merupakan kemalangan paling dasyhat pernah direkodkan dalam sejarah. Letupan loji nuklear telah berlaku pada 26 April 1986 di negara Ukraine. Angka korban dianggarkan sebanyak 125000 orang. Kira-kora 200000 penduduk terpaksa dipindahkan dan kemalangan itu menyebabkan jumlah kerugian sebanyak  $200 billion merangkumi kos pembersihan dan pemulihan. Kini, chernobyl merupakan antara tempat tercemar di dunia. Saya pernah menulis entri berkenaan Chernobyl dalam entri bertajuk  5 Tempat Paling Tercemar Di Dunia sebelum ini.

Tasik Retba-Tasik Yang Mempunyai Air Warna Merah Jambu

Tasik Retba yang terletak di Senegal, Afrika Barat menjadi tarikan pelancong kerana keunikan warna air tasiknya. Berbeza dengan tasik lain, Tasik Retba mempunyai air yang berwarna merah jambu (pink). Difahamkan, tasik ini berwarna merah jambu kerana kehadiran bakteria cyanobacteria. 

Jalan Sesak Gara-Gara 5000 Ekor Itik Berarak Melintas Jalan

Sebatang jalan raya di China mengalami kesesakan lalu lintas apabila seorang petani mengiringi 5000 ekor itiknya berarak menuju ke kolam yang berhampiran. Beberapa orang penunggang motosikal dan pejalan kaki berhenti di tepi jalan bagi menyaksikan petani tersebut membawa itik-itik peliharaannya melintas jalan.

Pelajar Bunuh Diri Kerana Terlalu Cantik

Setiap orang pastinya mahukan wajah yang cantik. Tapi kecantikan yang dimiliki oleh Jade Stringer, 14 tahun menjadi masalah besar dalam hidupnya yang akhirnya menjadi punca kematiannya. Kecantikan yang dimiliki oleh Jade telah membuat ramai rakan sekolahnya cemburu. Dia sering dikutuk di dalam Twitter dan Facebook. Jade juga kerap diganggu di sekolah.

Terlebih Kreatif-Pic Nic Pants, Seluar + Meja??

Sebuah syarikat Itali, Acquacalda telah mereka seluar yang boleh dijadikan tempat meletak makanan dengan  cara duduk dalam keadaan bersila. Rekaan terbaru Acquacalda ini digelar "Pic Nic Pants". Individu yang memakai seluar ini juga boleh melaraskan poket seluar bagi meletakkan gelas agar tidak tertumpah.  Errr, ada sesiapa ke yang mahu cuba seluar baru ni..?


Festival Voodoo Di Afrika

Saban tahap, warga Afrika akan memakai kostum yang berwarna-warni dan menyeramkan bagi meraikan festival voodoo Benin di bandar Ouidah. Lokasi pantai di Afrika Barat ini dipercayai merupakan tempat asal agama voodoo yang lebih dikenali sebagai vodun oleh masyarakat tempatan.


5 Selebriti Antarabangsa Yang Pernah Menjadi Mangsa Pemerkosaan

Pemerkosaan tidak hanya boleh berlaku kepada orang biasa sahaja. Beberapa orang selebriti terkenal dunia juga pernah melalui pengalaman yang sangat pahit bagi seorang wanita. Berbeza daripada mangsa pemerkosaan yang lain yang lebih gemar menyembunyikan sejarah silam mereka, lima orang selebriti antarabangsa ini bersikap lebih terbuka dan sudi berkongsi pengalaman dengan orang awam. Tujuannya hanya satu, agar golongan yang senasib dengan mereka juga mampu bangkit semula, memotivasikan diri, tidak berasa rendah diri dan memulakan hidup baru seperti apa yang telah mereka lakukan. Berikut merupakan pengalaman pahit dan paling tidak dapat dilupakan oleh lima selebriti antarabangsa tersebut.

1. Fiona Apple


Fiona Apple merupakan seorang penyanyi dan penulis lirik dari Amerika Syarikat yang pernah menggondol 12 trofi dalam Anugerah Grammy. Fiona telah menceritakan pengalaman pahitnya dalam satu wawancara dengan harapan agar mangsa pemerkosaan sepertinya tidak berasa rendah diri. Dia menjadi mangsa serangan seksual semasa dia sedang pulang dari sekolah ketika berusia 12 tahun. Lagu "Sullen Girl" dan "Gone" merupakan inspirasi daripada kisah silamnya.

Akibat Kahwin Lari, Kepala Dipenggal Bapa

Seorang bapa di India, Ogad Singh telah menggemparkan penduduk kampung Dungarji, Rajashtani apabila dia dilihat berjalan di sekeliling kampung sambil memegang kepala anak perempuannya yang telah pun putus akibat dipenggal.