Blogger WidgetsBlogger Widgets

22 June 2012

5 Foto Yang Pernah Mencetus Kontroversi

Setiap gambar yang diambil oleh jurugambar professional untuk tatapan umum selalunya mengandungi pelbagai mesej yang tersurat. Namun, 5 gambar di bawah ini telah mencetuskan kontroversi dan menjadi kemarahan masyarakat dunia kerana dianggap membawa maksud yang tidak baik dan melanggar sensitiviti sesetengah individu.

1. Brooke Shields


Foto model dan selebriti terkenal ini menjadi foto paling kontroversi sepanjang zaman. Pada 1975, seorang jurugambar fesyen Amerika bernama Garry Gross telah mengambil gambar-gambar bogel Brooke  Shields yang baru berusia 10 tahun pada ketika itu. Foto tersebut diambil untuk sebuah projek bertajuk The Woman in the Child dan telah mendapat keizinan dari ibu Shields sendiri, Teri Shields. Foto tersebut menampilkan Shield berdiri dan duduk di atas tab mandi, memakai alat solek dan dilumur dengan minyak. Gambar-gambar tersebut telah dipaaprkan dalam majalah Little Women dan Sugar and Spice.

Marwanijun, Kanak-kanak China Yang Lahir Tanpa Mata

Seorang kanak-kanak dari Xinjiang, China bernama Marwanijun telah lahir tanpa mata dalam erti kata lain, tempat di mana matanya mata sepatutnya berada telah ditutupi oleh kulitnya. Merwanijun merupakan anak kepada pasangan Madamihan dan Salamu.

Aksi Bodoh Bapa Seret Anak Dengan Motosikal Di Atas Jalan Raya

Sekeping gambar menunjukkan seorang bapa sedang menunggang motosikal sambil mengheret anaknya yang diletakkan di dalam bakul telah menimbulkan kemarahan dan bualan hangat masyarakat China. Peristiwa itu berlaku di Xi'an, daerah Shaanxi, China.