Blogger WidgetsBlogger Widgets

24 June 2012

Kreatif-Kolam Berbentuk Zip Di Taiwan

Sekiranya anda ke Taiwan, jangan lupa mengunjungi Zipper Lotus Pond yang terletak di dalam kawasan Muzium Juming, Taipei. Kolam ini direka dengan bentuk zip seluar dan dipenuhi dengan bunga teratai. Ia merupakan idea anak tempatan, Ju Chun. Reka bentuknya sangat unik dan menarik.


5 Tradisi Sambutan Tahun Baru Yang Pelik

Rakyat Malaysia biasanya menyambut tahun baru dengan menghadiri konsert sempena menanti detik 12 malam. Tiada sebarang tradisi bagi menyambut tahun baru. Penganut pelbagai agama di negara ini biasanya hanya akan bersembahyang sempena tahun baru mengikut kepercayaan agama masing-masing. Tapi bagi 5 negara di bawah ini, rakyatnya mempunyai tradisi menyambut tahun baru yang telah lama diamalkan walaupun sesetengahnya agak pelik dan tidak masuk akal.

1. Amerika Latin ( Brazil, Bolivia & Mexico)


Masyarakat Amerika Latin akan memakai pakaian dalam yang berwarna terang seperti merah dan kuning menjelang malam tahun baru. Mengikut kepercayaan masyarakat tempatan, sekiranya individu itu memakai pakainan dalam berwarna kuning maka kehidupan mereka pada tahun baru akan disinari dengan kemakmuran. Warna merah pula melambangkan kehidupan yang penuh dengan cinta. Pelbagai reka bentuk pakaian dalam berwarna terang akan dijual di pasar menjelang saat-saat akhir tahun baru.

Kerusi Bola Sepak Untuk Si Pemalas

Biasanya orang main bola sepak di atas padang. Tujuannya untuk mengeluarkan peluh agar badan lebih sihat. Tapi Emanuele Magini dari Itali telah mereka kerusi yang membolehkan orang ramai bermain bola dalam rumah sahaja. Dengan kerusi ini, anda tidak perlu lagi turun ke padang, bermain sampai berpeluh-peluh dan yang penting anda hanya perlu sepak bola sambil duduk..Pelik dan kelakar pun ada juga idea orang Itali ni..

5 Teori Konspirasi Terbesar Dalam Sejarah

Teori konspirasi gemar dikaitkan dengan kematian individu terkenal dan tragedi penting dalam sejarah. Berikut merupakan 5 teori konspirasi terbesar dan terkenal sehingga kini serta masih lagi hangat dibincangkan walaupun peristiwa tersebut telah lama berlaku.

1. Tragedi 11 September 2001


Tragedi terbesar dan terburuk yang berlaku pada dekad terakhir ini pastinya tragedi 11 September. Ia berlaku pada pagi 11 September 2001 di mana kapal terbang yang telah dirampas melanggar bangunan berkembar tersebut. Terdapat teori mengatakan serangan tersebut dilakukan oleh Bush sendiri bagi meraih sokongan tindakan ketenteraan ke atas dunia Islam.