Blogger WidgetsBlogger Widgets

23 June 2012

5 Majlis Perkahwinan Termahal di Dunia

Perkahwinan merupakan perkara terpenting dalam hidup. Atas sebab itu, 5 pasangan kaya ini mengambil keputusan dengan mengadakan majlis perkahwinan yang gah, mewah dan menelan belanja yang begitu mahal dalam sejarah dunia moden.

1. Vanisha Mittal & Amit Bhatia ($78 juta)


Tanggal 18 November 2004, perkahwinan anak kepada bilionair India, Vanisha Mittal dan Amit Bhatia, seorang pelabur perbankan telah mencatat sejarah sebagai majlis perkahwinan yang termahal dalam sejarah. Seramai 1000 tetamu dari seluruh dunia hadir selepas menerima kad undangan silver yang mempunyai 20 muka surat mengandungi butir-butir atur cara majlis yang berlansung selama 5 hari. Majlis tersebut diadakan di Vaux le Vicomte, Perancis. Penyanyi popular, Kylie Minogue turut diundang ke majlis tersebut. Terdapat 100 hidangan yang berbeza telah disediakan oleh chef Calcutta. Selain itu, wain bernilai $1.5 juta turut dihidangkan kepada para tetamu.

5 Kulit Album Yang Pernah Mencetus Kontroversi

Gambar yang cantik dan menarik sentiasa menjadi pilihan para artis untuk dijadikan kulit album terbaru mereka. Namun, ada sesetengah gambar kulit album yang agak mengganggu fikiran pekedai dan peminat sekaligus menjadi bualan hangat masyarakat dan media sehingga mencatus kontroversi. Sesetengah kontroversi mungkin boleh meningkatkan jualan album, namun ada juga artis dan syarikat rakaman yang mengambil langkah selamat dengan menukar kulit album dengan gambar lain.

1. The Strokes, Is This It


Pada tahun 2001, The Strokes melancarkan album baru mereka yang bertajuk Is This It. Namun, gambar kulit album tersebut menimbulkan rungutan dalam kalangan pengedar dan pekedai muzik. Foto kulit album yang diambil oleh jurugambar Colin Lane itu memaparkan gambar seorang wanita yang memakai sarung tangan kulit warna hitam memegang punggungnya yang tidak berpakaian. Menyedari reaksi pengedar yang kurang menyenangkan, band tersebut mengganti kulit album mereka dengan gambar lain yang lebih abstrak.