Blogger WidgetsBlogger Widgets

10 June 2012

Kisah Kanak-kanak Di Sungai Brazil Yang Sanggup Mempertaruhkan Nyawa Demi Duit

Di sepanjang Sungai Tajaparu di Amazonia, utara Brazil kelihatan beberapa orang kanak-kanak sekecil usia 6 tahun duduk di dalam perahu masing-masing sambil menunggu ketibaan feri dan kapal yang membawa pelancong. Di dalam perahu mereka terdapat barang-barang jualan seperti madu, kraf tangan dan buah-buahan hasil hutan yang lain.


5 Tempat Paling Tercemar Di Dunia

Pencemaran menjadi topik hangat setiap tahun berikutan kadar pencemaran yang kian meningkat. Sungai, udara mahupun tanah seakan-akan sudah 'mati' akibat perbuatan manusia yang tidak bertanggungjawab dan hanya mementingkan diri. Berikut merupakan 5 tempat tercemar di dunia.

1. Sungai Citarum, Indonesia


Sungai ini merupakan sungai yang paling tercemar di dunia. Walaubagaimanapun, kira-kira 5 juta orang membina penempatan di sepanjang sungai ini dan kebanyakan mereka masih bergantung pada sungai ini bagi memenuhi keperluan asas mereka.

Foto Fail Gara-Gara Orang Di Belakang

Kita suka mengambil gambar jika pergi ke sesuatu tempat bagi merakam moment indah dalam hidup kita. Tapi pastinya menyakitkan kalau ada pula insan yang tidak diundang turut 'terperangkap' dalam gambar kita sekaligus merosakkan gambar yang sepatutnya menjadi kenangan yang bermakna. Kesian dengan mereka-mereka yang berada dalam gambar-gambar ini.


Fungsi Laptop Yang Tidak Kita Ketahui

Individu-individu di dalam gambar-gambar ini membuktikan bahawa laptop mempunyai banyak fungsi selain daripada untuk menaip, mendengar lagu dan bermain game. Jom kita lihat idea-idea terlebih kreatif mereka yang begitu pandai 'memanfaatkan' laptop. 

Goreng Telur

5 Pergerakkan Rahsia Paling Bahaya & Masih Aktif sehingga Kini

Seperti yang kita tahu, Freemasonry merupakan pergerakkan rahsia yang paling terkenal dengan agenda untuk menyesatkan umat manusia. Namun tahukah anda masih terdapat juga beberapa buah kumpulan rahsia lain yang masih aktif sehingga sekarang dan memiliki objektif serta misi yang lebih kurang sama dengan Freemasonry. Berikut merupakan 5 buah pergerakkan rahsia yang telah terbentuk sekian lama dan sebahagian besar darinya masih aktif sehingga ke hari ini  dan masih lagi melaksanakan pergerakkan mereka secara senyap.

1. The Order of Nine Angels (ONA)


ONA merupakan sebuah organisasi Satanist rahsia yang ditubuhkan di United Kingdom dan mula mendapat perhatian umum sekitar tahun 1980an dan 1990an. Kumpulan ini mula ditubuhkan pada 1960an dengan penggabungan tiga kuil neopagan yang dipanggil Camlad, The Noctulians dan Temple of the Sun. Misi utama kumpulan ini ialah New World Order. Pada tahun 2011, dipercayai bahawa organisasi ini berpusat di California dan di bawah naungan seorang pewaris yang merupakan wanita muda keturunan Thailand. ONA mengamalkan korban manusia sebagai cara untuk menghilangkan kelemahan. Motif utama kumpulan ini adalah untuk membentuk  individu baru melalui pengalaman, latihan dan pembinaan personaliti serta kebolehan memimpin.

5 Ritual Kematian Yang Pelik Di Dunia

Kematian merupakan suatu perkara yang tidak dapat dielakkan. Pastinya upacara kematian diselubungi suasana yang hening dan sekali sekala terdengar esak tangis dari waris yang ditinggalkan. Bagi segelintir masyarakat dunia, upaca kematian dilakukan dengan cara yang luar dari kebiasaan seperti menari dengan mayat, mengupah penari separuh bogel di upacara pengkebumian dan memakan mayat. Berikut merupakan 5 ritual kematian yang aneh dan sukar untuk kita bayangkan dengan logik akal.

1. Upacara Kematian di China


Upacara kematian di Donghai, China dinilai berdasarkan status si mati. Semakin ramai yang menghadiri upacara tersebut, semakin tinggi status si mati. Justeru, waris akan mengupah penari separuh bogel profesional  bagi menarik lebih ramai orang menghadiri upacara tersebut.

5 Adat Perkahwinan Pelik Yang Tidak Kita Ketahui


Perkahwinan merupakan satu moment terindah dan penuh kebahagian buat setiap insan di muka bumi ini kerana ikatan perkahwinan menandakan penyatuan dua insan. Uniknya, setiap perkahwinan dilangsungkan dengan cara yang berbeza sesuai dengan agama , latar belakang dan adat resam pasangan pengantin. Di Malaysia, sangat jarang atau mungkin tidak ada pasangan yang harus melangsungkan perkahwinan dengan cara yang aneh dan tidak rasional walaupun negara kita terkenal dengan masyarakat yang berbilang kaum. Dalam entri kali ini, saya kongsikan sedikit informasi mengenai beberapa tradisi perkahwinan yang aneh dan jarang berlaku di dunia.

1. Perkahwinan Suku Tidung


Suku Tidung merupakan suku minoriti Indonesia yang menetap di semenanjung Kalimantan dan berhampiran dengan sempadan Sabah dan Sarawak. Setelah pengantin suku ini melansungkan perkahwinan, mereka tidak dibenarkan untuk ke tandas selama 72 jam walaupun mereka mahu membuang air besar atau air kecil, mandi dan menggosok gigi. Ini kerana mereka percaya bahawa adat ini membolehkan pasangan tersebut dianugerahi anak yang banyak dan sihat disamping perkahwinan yang bahagia.